Objectiu: No consumir café en càpsules
La marca Nespresso va revolucionar el mercat del consum domiciliar de cafè quan va posar la venda la seva màquina que funciona a través de càpsules monodosis amb centenars d'intensitats, aromes i gustos diferents. Aquesta estratègia comercial la van copiar altres marques fabricant càpsules compatibles amb les Nespresso o altres màquines de cafè.
Els avantatges d'aquest sistema són evidents. Es consumeix un cafè, que a priori és d'alta qualitat, de forma ràpida i sense embrutar res. Aquest sistema respon a les noves necessitats de la societat, on cada cop a les cases hi viu menys gent (parelles, persones soles...). Allò de fer una cafetera gran de bon matí i que cada un s'anés servint durant el dia, ja no funciona en moltes llars.
Quins problemes ambientals provoca el consum de càpsules de cafè?
Actualment més de 7.000 milions de càpsules són llançades a les escombraries. Si les col·loquéssim en fila, donarien 14 voltes al món. Abans de la creació d'aquesta necessitat, els recursos utilitzats (matèria primera, energia, etc) no eren explotats i el sector del cafè simplement no requeria d'aquests materials.
La composició d'aquestes càpsules i la seva utilitat dificulta enormement el seu reciclatge. Les càpsules utilitzades són un envàs, però no el podem abocar al contenidor groc, ja que el seu contingut (el cafè que té dins) no és consumit, simplement l'aigua calenta el traspassa. La correcta gestió de les càpsules de cafè d'alumini i plàstic és dur-les a les deixalleries. És a dir, perquè les càpsules siguin reciclades, no es poden llençar a cap contenidor del carrer.
Darrerament, l'oferta de càpsules de cafè també inclou les càpsules compostables. A Catalunya els pioners van ser Cafès Novell. Un producte "compostable" és aquell que, sota unes condicions específiques i controlades es degrada en un període de sis mesos i esdevé compost. Aquestes càpsules donen una sortida cap a una bona i fàcil gestió de les càpsules d'un sol ús i van al contenidor marró (dels residus orgànics). Amb tot, cal vigilar no confondre-les amb les càpsules biodegradables que només garanteixen la descomposició del plàstic en dos anys i originen els famosos i maleïts microplàstics. Cal verificar que en l'envàs trobem algun certificat que garanteix que el producte és compostable.
On van a parar aquestes càpsules?
En el cas de Catalunya, la planta de compostatge de titularitat pública on poden tractar-se les càpsules de plàstic i alumini es troba a Jorba (l'Anoia). És una planta que té una línia de tractament per a les càpsules de cafè i permet gestionar el marro com a compost. També compacta l'alumini i el plàstic per fer-ne bales i portar-les a un recuperador de cada material. Aquesta planta també rep càpsules d'alumini d'altres comunitats autònomes.
Si es porten les càpsules usades al punt adequat, no caldrà buidar el marro que contenen, ja que la planta de Jorba disposa dels elements tècnics necessaris per separar el marro i produir compost.
Quanta gent coneixeu que vagi a la deixalleria a portar les càpsules? Sabíeu que les càpsules s'han de gestionar així?
Tot plegat provoca que la gran majoria de càpsules de cafè acabin als abocadors. Així a les plantes recicladores arriben menys materials per convertir en matèria primera i fabricar noves càpsules. Augmenta la demanda de plàstic i alumini. I aquí és on trenca la línia de l'economia circular, si totes les càpsules que consumim es gestionessin correctament, es reciclaria el material i amb aquest es fabricarien les noves càpsules. Seria molt més sostenibles i no caldria fer 14 voltes al planeta de càpsules amb nous materials.
Aquest laberint es converteix en un bucle difícil de sortir-ne, que el que fa és augmentar l'escalfament global i l'esgotament de recursos naturals de forma contínua.
Darrere del consum de càpsules també hi ha una qüestió ètica i econòmica: És necessari consumir 6 grams de cafè en una càpsula de plàstic o alumini de 3 grams? És necessari fabricar una càpsula de cafè per una vida útil de segons? Hem pensat mai que el cafè encapsulat és un 300% més car? Hi podeu veure gràficament a sota.
Marc Casanovas Castelló
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada